Здравословен статус и проблеми при Френски булдог

Френският булдог – нестандартно очарователен

От големите прилепоподобни уши, през сплесканата муцунка до любящата им личност, френските булдози са любимци на хиляди хора по света.

Това прекрасно куче е идеалното олицетворение на израза „недей да съдиш книгата по корицата“. Защо ли? Френският булдог всъщност не е френски, булдог е само донякъде, и въпреки мрачното си изражение, е много забавен и изключително дружелюбен. Зад тромавия му вид се крие енергично и игриво куче. Като малки обожават да играят, а когато пораснат, любими са им дългите прохладни разходки.

Външен вид

Френският булдог е малка, но тежка порода. Те лесно се разпознават по големите им уши, късите набити крачета и мускулестото тяло. Подобно на традиционния булдог и мопса, френският булдог има сплескана муцуна, която образува бръчки по лицето му. Очите на френския булдог са тъмни и широко разположени, с будно, любопитно и добродушно изражение.

Структурата на френските булдози е по-широка в раменете, отколкото в тазобедрената става, задните им крака са малко по-дълги от предните, а опашката е къса и миниатюрна. Имат еднослойна, къса, мека и лъскава козина и се срещат в разнообразие от цветове – от изцяло черен, през пъстър, до кремав и бял.

Характер и поведение

Френчитата са кучета-придружители, които процъфтяват в контакт с хора. Те са спокойни и привързани, макар и понякога резервирани около непознати. Често наричани „клоун в кожата на философ“, те имат сериозен, стоически вид, зад който се крие тяхната комична природа – просто си представете тези малки „прасенца“, които бързат по коридора, за да донесат тенис топка! Те дават всичко от себе си по време на игра, но прекарват по-голямата част от времето си в дрямка или гушкане. Те са много любвеобилни, но могат да бъдат и инатливи, темпераментни и териториални.

Френските булдози като цяло са тихи кучета. Те имат остър гърлен лай, който използват, за да обявят пристигането на чужд човек или да оповестят време за игра. Освен лаят, френчитата издават и други различни звуци. Те често „говорят“ чрез мъркане и пискане. Освен това кашлят, хъркат, оригват се или просто дишат тежко заради сплесканата им муцуна.

Дресировка

Дресировката на френския булдог може да се окаже предизвикателство.Те са чувствителни и усърдни, но обикновено са малко бавни. Те ще приемат очакванията ви присърце, макар че това може да отнеме малко допълнителни усилия от ваша страна. Лакомствата, в умерени количества, определено ще помогнат за мотивирането на тази порода.

Здраве

Както всички породи булдози, френските също имат проблеми, които са пряко свързани с тяхната физика, а именно сплесканата им муцуна и глава. 

Източник на статията и може да е допрочетете на следният адрес ТУК

Вашият коментар

Имейл адреса няма да бъде публикуван!

Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за да можем да ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Информацията за бисквитките се съхранява във вашия браузър и изпълнява функции като да ви разпознае. Можете да управлявате вашите предпочитания за персонализиране на реклами на партньори на Pet365, като натиснете настройки от браузъра.